Elokuun kirjat

Elokuu on ollut täynnä kiirettä ja stressaavia hetkiä heti nautinnollisen kesäloman päälle. Jotenkin olen silti onnistunut löytämään lukemisellekin aikaa. Ehdin huitaista kuukauden aikana yhden romaanimittaisen ficin ja kaksi kirjaa, joten pääsin myös vuoden tavoitteeseeni. Nyt on luettu 24 teosta ja seuraavaksi lähdenkin laskemaan, kuinka korkeaksi luku ehtii kasvaa viimeisten neljän kuukauden aikana.



Tinkerheck - Empress and Concubine (AO3)

Poikkeuksellisesti muutama ilta tuli vietettyä ficin parissa, kiitos Kobon. En laske tätä vuoden aikana luettuihin kirjoihin, vaikkakin ficci oli ihan romaanimittainen. 

Lukukokemuksena Empress and Concubine oli ristiriitainen elämys. Se oli Final Fantasy VII -pelisarjaan perustuva Yuffie Kisaragi x Vincent Valentine (ja vähän myös Yuffie x Reno) -tarina. Paritus oli jees ja tarinastakin tykkäsin. Minua kuitenkin häiritsi tosi paljon se, ettei Vincent käyttäytynyt aina siten kuin minä kuvittelisin hänen pelien perusteella käyttäytyvän. Tiedän, että näkemykset fan fictionissa ovat subjektiivisia, mutta samalla väittäisin perehtyneeni Vincentin persoonaan aika hyvin. Myös Godon käytös aiheutti kulmien kohottelua ajoittain.

Toinen tökkivä seikka olivat kirjoittajan omien hahmojen nimet. Aika moni asia FFVII:ssa viittaa siihen, että Wutain voi tulkita kyseisen maailman Japaniksi. Siellä asuvien nimet voisi siis kuvitella japanilaisiksi. Jostain syystä ficcari kuitenkin käytti osittain japanilaisia nimiä, osittain ihan keksittyjä japanilaistyylisiä (mutta väärillä tavuilla/kirjaimilla höystettynä) nimiä ja osittain venäläisiä nimiä. Varsinkin tuo viimeinen veto ihmetytti minua suunnattomasti. Miksi, oi miksi?!? Tämän lisäksi tekstissä esiintyi jotain kulttuurillisia epäkohtia.

Yritin koko ajan muistuttaa itselleni, että kyseessä fan fiction ja fiktio ylipäätään. Se tarkoittaa, että kirjoittajalla on vapaus soveltaa. Todellisen maailman realiteetit saa unohtaa, mutta tästä huolimatta huomasin ärsyyntyväni yhä uudestaan. Tosin vika lienee enemmän minun korvieni välissä kuin kirjoittajassa.

Joka tapauksessa tarina itsessään oli hyvä. Vähän harmittaa, että sen jatko-osa näyttää lojuvan AO3:ssa keskeneräisenä ja jatkuminen lienee epävarmaa, kun sitä on kai päivitetty viimeksi vuonna 2013.


Tuulia Aro - Kuikansulka

Elämäni toinen e-kirja. Olen suorastaan rakastunut tuo Kobon käyttämiseen, vaikka painetutkin kirjat ovat lähellä sydäntä. Kuikansulasta en ollut kuullutkaan ennen kuin satuin eräästä verkkokaupasta selailemaan e-kirjoja. Törmäsin trilogian kolmososaan ensin, mutta luonnollisesti päädyin ostamaan sen ensimmäisen.

Tykästyin tarinaan ja sen hahmoihin hyvin vahvasti. Vaikka kyseessä on fantasia, ei tarina venynyt eeppisiin mittoihin. Sillä oli siihen mahdollisuus, mutta se jätettiin käyttämättä, mistä olin hyvinkin iloinen. Olen hyvin vahvasti sitä mieltä, että kaiken fantasian ei tarvitse olla suurta maailman pelastusta vaan myös pienten ihmisten kohtalot kiinnostavat. Fantasiamaailmaan sijoittuvassa draamassa on jotain, mikä vetää minua vahvasti puoleensa.

En toki vielä tiedä, minkä suunnan Kuikansulan tarina ottaa kahdessa seuraavassa kirjassa (jotka muuten ovat jo ostoslistalla, vaikkeivät vielä Kobossani asustakaan). Ensimmäinen oli joka tapauksessa raikas ja kaikessa kiehtovuudessaan myös mukavan kevyellä otteella kirjoitettu. Tapahtumat eivät aina olleet siitä kepeimmästä päästä, mutta kerrontatyyli piti tunnelman kohdallaan joka hetki. En nyt kaivannut syvissä vesissä rypemistä, joten tämä kirja osui oikein hyvään saumaan siinäkin mielessä.

Löysin siis sattuman kaupalta kivan kirjan ja tiedossa on jälleen lisää tavaraa lukulistalle. Tällaisia yllätyksiä ei voi koskaan tulla liikaa.


Mats Strandberg & Sara B. Elfgren - Piiri

Olin katsellut tätä kirjaa usein, mutta aina se oli jäänyt ostamatta. Sitten törmäsin siihen kesälomalla hyvin edulliseen hintaan ja vihdoin viimein se lähti mukaan. Hieman epäilin olevani yli-ikäinen lukijaksi, sillä päähahmot ovat lukion ensimmäisellä luokalla. Usein nämä lukiojutut tuntuvat jo liian teineiltä, jotta jaksaisin innostua niistä täysillä.

Piiri oli tässä mielessä virkistävä poikkeus. Teinit olivat kyllä teinejä ja välillä todella raivostuttavia sellaisia, mutta silti ärsytystaso ei kohonnut lukiessa kovinkaan korkealle. Tapahtumat pitivät otteessaan ja tarina soljui mukavasti eteenpäin eri hahmojen välillä harkitusti hypähdellen. Huomasin nauttivani kirjasta paljon enemmän kuin osasin odottaa. Lisäksi hahmot muuttuivat jo varhaisessa vaiheessa sen verran läheisiksi, että heidän kohtalonsa kolauttivat aidosti.

Myönnettävä on silti, että lukisin mieluusti vastaavanlaisia tarinoita aikuisille suunnattuna. Näitä nuorten romaaneja riittää, mutta aikuisten puolelta en ole löytänyt aivan etsimääni. Kenties vielä jonain päivänä.

Joka tapauksessa Piiri jätti sen verran hyvän maun suuhun, että jälleen minulla on käsissäni uusi trilogia luettavaksi. Paitsi, että jatko-osat eivät ole ainakaan vielä ilmestyneet suomeksi. Kakkosesta näkyy olevan olemassa jo ennakko, joten toivoa on. Kamalinta olisi, jos viimeistä ei sitten käännettäisikään (näin on käynyt ainakin yhden lukemani kirjasarjan kohdalla, sylettää). Sarjan alkuperäisteokset ovat valitettavaksi ruotsiksi eikä minun kielitaitoni riitä kyseisen kielen tavailuun, osaan japaniakin paremmin. Toivotaan siis parasta. Pitänee ostaa se kakkososa täyteen hintaan ihan kannatuksen vuoksi.

Ei kommentteja